News

Martie 2020

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” începe mâine, 25 martie 2020 primele testări pentru identificarea coronavirusului SAR-CoV-2 prin Real-Time PCR. În urma parteneriatului realizat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, Spitalul Clinic Județean Mureș și Direcția de Sănătate Publică Mureș, Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice din cadrul Universității va realiza determinările de laborator specifice la pacienții care se încadrează în algoritmul de diagnostic acceptat la nivel național. Infrastructura de care dispune universitatea, capacitatea tehnică de determinare și calificarea de vârf a personalului de specialitate vor permite un diagnostic rapid, menit să contribuie la managementul corect al cazurilor confirmate în contextul pandemiei existente.


Ianuarie 2020

Laboratorul de Imunologie celulară și umorală al CCAMF, demarează procedură de selecție pentru cercul științific studențesc.

Criterii de eligibilitate:

 1. Studenți integraliști din anii II, III sau IV
 2. Media generală cumulată a anilor de studiu: minim 8 (opt)

Cei interesați sunt invitați să trimită un CV in format EURO și o scrisoare de motivație pe adresa: minodora.dobreanu@umfst.ro

Data limită de depunere a aplicațiilor: 1 martie 2020


Noiembrie 2019

Cu ocazia Zilelor UMFST Targu Mures, 2019, CCAMF anunță seria de conferințe ale d-nei:

Elisa Anamaria Liehn
Associated Professor, Head of Cardiovascular Research Group HeART in IZKF Aachen

 

Joi, 5 decembrie 2019, orele 14-16, în laboratorul de Imunologie al CCAMF:
„Role of chemokines and chemokine receptors in ischemia / reperfusion
and myocardial infarction”

Vineri, 6 decembrie 2019, orele 10-12 și respectiv 14-16, în sala de curs a CCAMF:
„ International visibility of research products-ISI-journals "

Luni, 9 decembrie 2019, orele 8.30-10, în sala de curs a CCAMF:
Morpho-Biomechanical cross-talk in the heart after acute myocardial infarction"

 

Participarea se face pe baza de înscriere prealabilă, la telefon: 0265 208 932 (intre orele 8-16), respectiv pe e-mail: anamaria.fodor@umfst.ro, în limita locurilor disponibile în sala de curs a CCAMF.


Octombrie 2019

Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș va găzdui marți, 5 noiembrie 2019, întâlnirea dintre reprezentanții Institutului de Boli Metabolice și Cardiovasculare din cadrul INSERM Toulouse, Universitatea ”Paul Sabatier” Toulouse III, Franța, și ai UMFST Târgu Mureș, având ca temă de discuție viitoare proiecte de cercetare și colaborări instituționale.

Detalii AICI

 

Medicina Tradițională Chineză - 25-28 Noiembrie 2019

Obiectivul general constă în a oferi o înţelegere detaliată a anumitor proceduri folosite în MT pentru promovarea sănătăţii şi managementul durerii, în combinaţie sau nu cu medicina occidentală.

Detalii și înregistrare AICI

Descărcare anunț și program


Mai 2019

Sesiuni lunare de instruire tehnică adresate doctoranzilor UMFST Târgu Mureş - următoarea sesiune va avea loc vineri, 17 mai 2019, la orele 14.30 în sala de curs a CCAMF.


Aprilie 2019

Sesiuni lunare de instruire tehnică adresate doctoranzilor UMFST Târgu Mureş - următoarea sesiune va avea loc vineri, 19 aprilie 2019, la orele 14.30 în sala de curs a CCAMF.


Ianuarie 2019

CCAMF organizează sesiuni lunare de instruire tehnică adresate doctoranzilor UMFST Târgu Mureş.

Sesiunile vor avea loc in zile de vineri, la orele 14.30 în sala de curs a CCAMF, dupa urmatorul program:

8 februarie

22 martie


10 decembrie 2018

SALA DE CURS A CENTRULUI AVANSAT PENTRU CERCETĂRI MEDICALE ȘI FARMACEUTICE TÎRGU MUREȘ
WORK shop l - “Tehnici de genetica moleculara”
desfășurat în cadrul proiectului “Impulsionarea cercetării de excelență în Universitatea de Medicină și Farmacie Din Tîrgu Mureș (CERCEX)”, proiect nr. FDI-2018-0567
 8.30-12.30
08.30-9.15  Drd. Andrei Crauciuc - Tehnici de izolare a acizilor nucleici.
9.15-10.00  Drd.Valeriu Moldovan - Tehnici de tip multiplex PCR (muliplex HRM, MLPA, biochipuri)
10.00-10.45 Drd. Alina Boglis - Secventierea
10.45-11.45 Prof. dr Claudia Banescu - Aplicatiile electroforezei capilare in diagnosticul genetic.
11.45 -12.30 Drd. Florin Tripon - Utilizarea bazelor de date in genetica moleculara

Participanti eligibili: studenti (in anul II sau ani superiori), doctoranzi, angajati UMFST
Numar de locuri disponibile: 30
Înscrierile se vor face în perioada 26 noiembrie – 5 decembrie 2018 la adresa de e-mail: 
claudia.banescu@umftgm.ro


Noiembrie 2018

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș organizează, în data de 23 noiembrie 2018, în intervalul orar 09.00 – 13.00, în Amfiteatrul II al Facultăţii de Farmacie din cadrul UMFST Târgu Mureș, cursul intitulat „Tehnica LC-MS, de la fundamente la aplicaţii”, coordonat de către prof. univ. dr. Silvia Imre, UMFST Târgu Mureș.

Lectorul cursului este prof. univ. dr. Laurian Vlase, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca.

Cursul este organizat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2018-0567 „Impulsionarea cercetării de excelență în Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș”, director de proiect: prof. univ. dr. Minodora Dobreanu, competiţia de proiecte finanţate din Fondul de Dezvoltare Instituţională destinat universităţilor de stat – FDI 2018, coordonată de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, Domeniu strategic de finanțare D6 - Susținere cercetare.

Înscrierile la curs se vor face în perioada 12 – 19 noiembrie 2018 la adresa de e-mail: silviaimre@umftgm.ro.


CCAMF continuă organizarea sesiunilor de instruire tehnică adresate doctoranzilor UMF Tirgu Mureş. Următoarea instruire va avea loc vineri, 9 noiembrie 2018, orele 14:30 în sala de curs a CCAMF.


Septembrie 2018

In data de 25 septembrie 2018, în sala de curs CCAMF, se va susține cursul "NORME DE ETICĂ ÎN EXPERIMENTAREA ANIMALĂ". Programul îl puteți descărca de AICI.


Iunie 2018

Laboratorul de Imunologie celulară și umorală al CCAMF, demarează procedură de selecție pentru cercul științific studențesc.

Criterii de eligibilitate:

 1. Studenți integraliști din anii II, III sau IV
 2. Media generală cumulată a anilor de studiu: minim 8 (opt)

Cei interesați sunt invitați să trimită un CV in format EURO și o scrisoare de motivație pe adresa: minodora.dobreanu@umftgm.ro

Data limită de depunere a aplicațiilor: 1 iulie 2018.

Prof. Dr. Minodora DOBREANU


Mai 2018

Centrul de Cercetari Avansate Medico-Farmaceutice al Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș găzduieşte, în perioada 7-8 iunie 2018, intalnirea reprezentatilor tarilor membre in Asociatia pentru Cooperare Europeana in Stiinta si Tehnologie (COST), pentru o actiune DiMoPEx (Diagnosis, Monitoring and Prevention of exposure related non-communicable diseases-Action CA15129). http://dimopex.eu/about/

Mortalitatea crescuta prin afectiuni cum ar fi cancerul, diabetul zaharat, bolile cronice cardiovasculare, neurologice si respiratorii este o provocare continua pentru specialistii din domeniul sanatatii. Studii epidemiologice si toxicologice au evidentiat rolul expunerii la diversi factori prezenti in mediul inconjurator sau la locul de munca in initierea si progresia unor boli precum cancerul sau patologiile degenerative.

COST are 7 grupuri de lucru (http://dimopex.eu/working-groups/) care s-au dezvoltat sub forma unei retele cu activitate colaborativa interdisciplinara, tintind rolul factorilor de mediu in prevalenta si morbiditatea prin boli asa numite “non-comunicabile”. Reprezentantii acestor grupuri de lucru se vor intalni la Tirgu Mures cu scopul de a discuta noi oportunitati de colaborare in proiecte de cercetare europene comune, in care are sansa sa participe si Romania.


Aprilie 2018

CCAMF continuă organizarea sesiunilor de instruire tehnică adresate doctoranzilor UMF Tirgu Mureş.

Urmatoarea instruire va avea loc vineri, 20 aprilie 2018, orele 14:00 în sala de curs a CCAMF.


Ianuarie 2018

În 2018, CCAMF organizează sesiuni lunare de instruire pe tehnici preanalitice, adresate doctoranzilor UMF Tg.Mureș. Prima instruire va avea loc vineri, 23 februarie 2018, orele 13.00 în sala de curs a CCAMF.


Program sesiuni CCAMF - 12 decembrie 2017 in cadrul Zilelor UMF TgMures 2017


ora 14,00-16,00

 1. Modele experimentale (animale/celulare/moleculare) implementate/ validate in CCAMF :
 2. A rat model of acute focal cerebral ischemia: unilateral transient Middle Cerebral Artery Occlusion (tMCAO) and reperfusion – drd Adina Hutanu, Alex Oradan, Emoke Horvath, Minodora Dobreanu
 3. Modelul de IMA la soarece – drd Razvan Mares, Ovidiu Cotoi, Alexandru Schiopu
 4. Modelul animal de diabet zaharat – drd Ciprian Fisca, Alina Scridon Serban
 5. Identificarea profilului de risc și a mecanismelor implicate în apariția fibrilației atriale postoperatorii la pacienți supuși unei intervenții de by-pass aorto-coronarian – drd Irina Pintilie, drd Razvan Serban, Alina Scridon Serban.
 6. The isolation of  human mesenchymal stem cells from bone tissue and the current technical applications in CCAMF Cell Immunology Department – Biolog dr. Doina Ramona Manu, cercetator Diana Portan, Kelemen Hajnal, drd Andrei Feier, student Anca Pop, Minodora Dobreanu
 7. Optimization of a density gradient centrifugation method for separation of peripheral blood mononuclear cells – studenti Bogdan Manescu, Georgiana Serban, biolog dr. Doina Manu, Minodora Dobreanu

ora 16,00-18,00

 1. Actualitati in controlul de calitate in laboratorul de analize medicale si dezvoltarea de noi metode (LC-MS/MS, qPCR, BAT, ) in laboratorul de cercetare:
 2. Development of a  high-throughput LC-MS/MS method for the detection of testosterone in male rat plasma without derivatisation, As univ drd AMALIA MIKLOS, LAURA GLIGA, CRISTINA DEHELEAN, CAMIL-EUGEN VARI, SILVIA IMRE, FARCZADI LENARD
 3. Quantitative determination by real-time PCR of two vaginal Lactobacillus species, following probiotic treatment  - Adrian Man
 4. BAT technology in multiplex analysis– performance of Randox FHC I and II biochips in relationship with DLCN score, As univ drd Valeriu Moldovan, Claudia Banescu, Minodora Dobreanu
 5. Incercari de competenta – definire, categorii, mod de evaluare, Daniela Ivanescu – DIV Consulting
 6. Managementul riscului in laborator – As univ drd Eliza David, Minodora Dobreanu
 7. Investigation of NPM1 type A mutation by HRM, castPCR and allele specific RT-PCR methods in acute myeloid leukemia - Banescu Claudia, Tripon Florin, Moldovan Valeriu, Crauciuc Andrei,  Boglis Alina, Trifa P Adrian
 8. Utility of Multiplex Ligation-dependent Probe Amplification technique in patients with Acute Myeloid Leukemia - Tripon Florin, Lazar Erzsebeth, Demian Smaranda, Banescu Claudia

Advanced microscopic imaging techniques in the morpho-functional evaluation of the central nervous system.

28 November 2017

9.00 - 11.00

Introduction to confocal light microscopy
László BARNA, Head of Nikon Microscopy Center, Institute of Experimental Medicine of the Hungarian Academy of Sciences, Budapest

11.00 - 11.20

Coffee break

11.20 - 12.00

Introduction to super-resolution light microscopy
László BARNA

12.00 - 12.40

GABAA receptor subunit composition of pyramidal cell synapses as revealed by freeze-fracture replica labelling
Katalin SZIGETI, MD, PhD, Laboratory of Cellular Neurophysiology, Institute of Experimental Medicine of the Hungarian Academy of Sciences, Budapest

12.40 - 12.50

Coffee break

12.50 - 13.20

Confocal super-resolution microscopy
Daniel ZAZGYVA, Product Manager at MEDIST Life Science, Romania

13.20 - 13.30

Multidisciplinary study of epileptogenesis in experimental models of temporal lobe epilepsy
Károly ORBÁN-KIS, MD, PhD, Dept. of Physiology, University of Medicine and Pharmacy Tirgu Mures

13.30 - 13.40

Short- and long-term quantitative changes of inhibitory interneuron populations caused by temporal lobe epilepsy in rats
Rita KISS, MD, PhD student, Dept. of Physiology, University of Medicine and Pharmacy Tirgu Mures

13.40 - 13.50

Spatial learning and memory impairment in an experimental model of temporal lobe epilepsy
István MIHÁLY, MD, PhD student, Dept. of Physiology, University of Medicine and Pharmacy Tirgu Mures

13.50 - 14.00

Attempts to pharmacologically influence epileptogenesis - role of inflammation and microglial activation
Zsolt GÁLL, PhD, Dept. of Pharmacology and Clinical Pharmacy, University of Medicine and Pharmacy Tirgu Mures

29 November 2017

Hands-on activity at the confocal microscope – in Center for Advanced  Medical and Pharmaceutical Research

Small groups, signup on 28 November

Mai 2017

ANALIZE GENETICE GRATUITE la CCAMF Tg.MURES in intervalul 16-18 mai 2017

Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice al UMF Tîrgu Mureș derulează un studiu având ca scop depistarea profilului de risc genetic la persoane cu vârste intre 30-55 ani cu patologie cardio-vasculară, precum și identificarea unor gene sau modele de expresie genică, cu scopul obținerii unui scor de risc genetic cardio-vascular in populația românească.

In Romania nu exista deocamdată studii populaționale care sa se adreseze profilului genetic al pacienților cu boli cardiovasculare, prevalenta unor boli genetice cu determinism cert in patologia cardiovasculara, nefiind cunoscuta.

Obținerea unor modele de risc care să fuzioneze informațiile fenotipice și genotipice vor permite implementarea medicinii personalizate. Un profil de risc pentru boala cardiovasculara specific fiecărui pacient ar ajuta clinicianul în stabilirea de intervenții țintite, precum si o abordare profilactica pentru descendenții familiali.

Grupul țintă vizează persoane cu vârste cuprinse între 30-55 ani cu infarct miocardic sau angina pectorala documentate coronarografic. Acestora li se vor recolta două probe de sânge (6 ml si 8,5 ml), in vederea monitorizării clasei de risc in care se încadrează persoana, li se vor determina concentrația serică a parametrilor metabolici și li se va determina prezența mutațiilor asociate hipercolesterolemiei familiale si/sau a hiperlipidemiei familiale combinate.

Acest studiu ar avea drept consecință o îmbunătățire a nivelului de cunoștințe vizavi de etiopatogenia bolii cardiace aterosclerotice în populația românească, precum și la abordarea profilactica a acestei patologii.

Cei care doresc să beneficieze de analizele gratuite și să contribuie la studiu sunt rugați să se programeze telefonic la 0265 208 942, în perioada 9-12 mai 2017, între orele 9 și 14.


Februarie 2017

Joi, 16 februarie 2017, vă invităm la conferința „Deadly arrhythmias, mutations, ion channels and integrative modelling”.

Lector: Dr. Georges Christe (Lyon, Franța)


Ianuarie 2017

European Training Network on Bioenergetic Remodelling in the Pathophysiology and Treatment of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease anunță scoaterea la concurs a 13 posturi de cercetători pentru masteranzi sau doctoranzi (poziții de PhD fellow).

Detalii in anunturile afișate pe site-ul UMFTGM. Poteți descărca obiectivele respectiv temele de cercetare și condițiile de înscriere.


Noiembrie 2016

WORKSHOP DE BIOLOGIE MOLECULARĂ

IFCC anunță organizarea unui workshop de Diagnostic Molecular prezentat de membrii Comitetului pentru Curicula de Biologie Moleculară Clinică al IFCC (Committee for Clinical Molecular Biology Curriculum C-CMBC).

Link AMLR

Download poster anunț