ANALIZE GENETICE GRATUITE la CCAMF Tg.MURES in intervalul 16-18 mai 2017

Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice al UMF Tîrgu Mureș derulează un studiu având ca scop depistarea profilului de risc genetic la persoane cu vârste intre 30-55 ani cu patologie cardio-vasculară, precum și identificarea unor gene sau modele de expresie genică, cu scopul obținerii unui scor de risc genetic cardio-vascular in populația românească.

In Romania nu exista deocamdată studii populaționale care sa se adreseze profilului genetic al pacienților cu boli cardiovasculare, prevalenta unor boli genetice cu determinism cert in patologia cardiovasculara, nefiind cunoscuta.

Obținerea unor modele de risc care să fuzioneze informațiile fenotipice și genotipice vor permite implementarea medicinii personalizate. Un profil de risc pentru boala cardiovasculara specific fiecărui pacient ar ajuta clinicianul în stabilirea de intervenții țintite, precum si o abordare profilactica pentru descendenții familiali.

Grupul țintă vizează persoane cu vârste cuprinse între 30-55 ani cu infarct miocardic sau angina pectorala documentate coronarografic. Acestora li se vor recolta două probe de sânge (6 ml si 8,5 ml), in vederea monitorizării clasei de risc in care se încadrează persoana, li se vor determina concentrația serică a parametrilor metabolici și li se va determina prezența mutațiilor asociate hipercolesterolemiei familiale si/sau a hiperlipidemiei familiale combinate.

Acest studiu ar avea drept consecință o îmbunătățire a nivelului de cunoștințe vizavi de etiopatogenia bolii cardiace aterosclerotice în populația românească, precum și la abordarea profilactica a acestei patologii.

Cei care doresc să beneficieze de analizele gratuite și să contribuie la studiu sunt rugați să se programeze telefonic la 0265 208 942, în perioada 9-12 mai 2017, între orele 9 și 14.