DiMoPEx

Centrul de Cercetari Avansate Medico-Farmaceutice al Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) Tîrgu Mureș găzduieşte, în perioada 7-8 iunie 2018, intalnirea reprezentatilor tarilor membre in Asociatia pentru Cooperare Europeana in Stiinta si Tehnologie (COST), pentru o actiune DiMoPEx (Diagnosis, Monitoring and Prevention of exposure related non-communicable diseases-Action CA15129). http://dimopex.eu/about/

Mortalitatea crescuta prin afectiuni cum ar fi cancerul, diabetul zaharat, bolile cronice cardiovasculare, neurologice si respiratorii este o provocare continua pentru specialistii din domeniul sanatatii. Studii epidemiologice si toxicologice au evidentiat rolul expunerii la diversi factori prezenti in mediul inconjurator sau la locul de munca in initierea si progresia unor boli precum cancerul sau patologiile degenerative.

COST are 7 grupuri de lucru (http://dimopex.eu/working-groups/) care s-au dezvoltat sub forma unei retele cu activitate colaborativa interdisciplinara, tintind rolul factorilor de mediu in prevalenta si morbiditatea prin boli asa numite “non-comunicabile”. Reprezentantii acestor grupuri de lucru se vor intalni la Tirgu Mures cu scopul de a discuta noi oportunitati de colaborare in proiecte de cercetare europene comune, in care are sansa sa participe si Romania.